Varför häckar? Några viktiga fördelar för häckväxter

Varför häckar? Några viktiga fördelar för häckväxter

Om din trädgård har snyggt trimmade häckar och kanter kommer den att se snygg ut, även om växterna och ogräset behöver uppmärksammas. Häckar har dock en mycket större roll att spela i det övergripande systemet: de kan ge struktur, skydd, beständighet, mönster, integritet, blommor och mer.

Häckar är inte nyanlända i världslandskapet. De har funnits sedan neolitiska tider då de användes för att stänga mark för spannmålsgrödor. De återupplivades under medeltiden och var mer populära under 1700- och 1800-talen med den industriella revolutionen.

Alla stilar av trädgårdar, oavsett om de är formella eller tropiska eller lantliga, kan dra nytta av att ha häckar. Häckar kan avgränsa stigar, skapa trädgårdsrum, ge en neutral bakgrund till andra växter eller trädgårdsskulptur. Man kan hitta olika typer av häckväxter på lager såsom Lagerhägg Etna.

Häckar är också utmärkta skärmar – om du inte vill se ett fult staket, plantera en häck framför den; om du vill blockera en vy över en tank, plantera en häck. Om du vill dölja klädstreck, plantera en häck.

Häckar uppfyller naturligtvis också vårt behov av integritet – De kan skydda oss från de våldsamma vindarna vi upplever under året, skydda andra växter och erbjuda lite skugga. De skapar en naturlig livsmiljö som häckningsplats och matkälla.

Matkälla – Många häckväxter har bär eller blommor som ger näringsvärde för fåglar och bin. Vissa häckar är också en källa till livsmedel från människor såsom chilensk guava, krusbär och hasselnötter producerar ätliga råvaror. Det är viktigt att komma ihåg att häckar, precis som staket, bör vara inom acceptabel höjd och behöver trimmas.

Brusreducering – En annan fördel med häckning är brusreducering. Häckar är bra för att blockera ljudet av en upptagen väg och kommer att hjälpa till att kontrollera erosion och fungerar som en dammbarriär.

Vintergrönt – På vintern är häckar grundstenen i en trädgård. De är normalt vintergröna och de glittrar i solen. När det är frost, presenterar de invecklade frostmönster. Häckar kan också ge ”annan färg” som ett alternativt till grönt. En tät plantering av grått lövverk, till exempel, det gör en neutral bakgrund till gröna eller blå blommor. En kameliahäck är blankt grön,rosa röd eller vit när den är i blomman.

Så hur är det med underhållet? De flesta häckar behöver klippas två gånger om året, såvida du inte väljer lonicera som växer snabbt.

De grundläggande reglerna för att välja en häckväxt är att den ska vara vintergrön; det bör ha tolerant mot klippning; och den ska kunna planteras nära andra buskar.

Leave a Reply